Type boor
Forstnerboor
Wordt ook wel een kunstboor of scharnierboor genoemd. Hiermee kunnen nette ronde gaten worden geboord tot een bepaalde diepte. Hier kan bij een relatief lage snelheid makkelijk worden geboord. Dit type wordt veel gebruikt bij het boren van gaten voor bijvoorbeeld potscharnieren of wanneereen gat door een plank of plaat wordt geboord voor leidingwerk.
Houtspiraalboor
De houtspiraalboor is geschikt voor harde en zachte houtsoorten, spaanplaat en multiplex. Een houtboor lijkt veel op een boor voor steen, maar heeft een scherpe centreerpunt aan het einde en vaak twee voorsnijders. Met de centreerpunt kan er preciezer worden gericht en worden uitschieters voorkomen. Bij het boren wordt eerst langzaam gecentreerd, daarna kan de snelheid hoog opgevoerd worden. De houtspiraalboor is ook geschikt voor sommige andere materialen zoals kunststoffen. Boor hierin met lage snelheid om smelten of verbranden te voorkomen.
Speedboor
Is bedoeld om snel gaten te boren in hout en andere zachte materialen, speedboren zijn zeer hard en kunnen tegen hoge temperaturen waardoor deze langer scherp blijven, ook heeft hij drie snijvlakken voor mooie scherpe randen.
Conische verzinkboor
Is bedoeld om een gat voor te boren waar de kop van de schroef precies in valt. Hierdoor zal de schroefkop verzonken onder het plaatoppervlak liggen waardoor er een mooi glad geheel is en er geen schroeven uitsteken die met de hand voelbaar zijn. Dit geeft een meubel of constructie ook een professionele en luxere uitstraling.
Opsteek-verzinkboor
dit is een handig stuk gereedschap waarmee er tegelijkertijd wordt voorgeboord voor het schroeven, maar ook meteen een gat maakt zodat de schroefkop verzonken onder het plaatoppervlak komt te liggen. Dit bespaart bij de afwerking veel tijd.
Metaalboor
Met een metaalboor kan er met een lage snelheid strakke ronde gaten worden geboord. Dit is mogelijk in de meeste metaalproducten zoals staal en rvs. Het is altijd verstandig om een beetje boorolie te gebruiken om slijtage van uw metaalboor tegen te gaan. Doop de boorpunt in een beetje olie en dan langzaam boren. Als het een groot gat of diep gat betreft dan is het verstandig om de boorpunt meerdere keren in de olie te dopen zodat deze voldoende afkoelt. Hoe heter de boorpunt wordt hoe sneller deze zal slijten.
Steenboor
Steenboren zijn geschikt voor het boren in (bak)steen, tegels, gasbeton, maar ook in gips. De steenboren hebben een geharde carbidepunt en een ronde schacht. Bij hardere steensoorten is het handig om de boormachine op kloppen te zetten.