Dit is een steraandrijving welke steeds meer wordt gebruikt omdat de schroevendraaier nooit door kan schieten. Dit is dus een betrouwbaardere manier van aandraaien.
Deze schroefkop heeft een uitsparing in de vorm van een kruis en is ‘zelfcentrerend’, wat wil zeggen dat de schroevendraaier vanzelf vast blijft zitten. Omdat de inkeping niet erg diep is, kan de schroevendraaier er echter nog steeds uitschieten wanneer er kracht wordt gezet.
Dit is een verbeterde kruiskop aandrijving met een dieper centrum. Ook heeft deze schroefkop vier extra gleufjes in de vorm van een ster, waardoor de grip wordt verbeterd. In Europa is dit tegenwoordig de meest voorkomende schroefkop.
Dit is de diameter van het gat in een kast- of keukendeurtje waar het potscharnier in komt te liggen. Dit is meestal 26mm of 35mm. Deze gaten kunnen worden geboord met onze forstnerboren /scharnierboren.
Er worden in de meubeltechniek verschillende benamingen gebruikt voor de verschillende scharniertypen. Hieronder zijn de meest gebruikelijke opgesomd. Dikgedrukt is de term die wij zelf hanteren.
Voorliggend/ opdek:
hier ligt de kastdeur volledig voor de kast. De deur is meestal iets smaller dan de kast (ca 4-5mm). Zie afbeelding A.
Middenwand/ halfvoorliggend/ half opdek:
hier ligt de kastdeur half op de kast. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer er 2 scharnieren bevestigd zijn aan 1 zijwand. Zie afbeelding B.
Binnenliggend/ inliggend:
hier ligt de kastdeur tussen de zijwanden van de kast en valt het deurtje als het ware in de kast i.p.v. dat deze “op de kast” ligt. Zie afbeelding C.
Kaderscharnier/ hoekkastscharnier:
hier ligt het deurtje in het verlengde van het kastvlak. Zie afbeelding D.
Een voldraadschroef heeft schroefdraad van de punt tot aan de kop. Deze is het meest geschikt om metaal / kunststof op hout te monteren. Een deeldraadschroef heeft een schacht tussen de kop van de schroef en het schroefdraad. Deze schroef is geschikt voor hout op hout constructies. De deeldraad zorgt ervoor dat de houten materialen strak tegen elkaar worden getrokken. Als tijdens montage van hout op hout constructies gebruik wordt gemaakt van een voldraadschroef, kan er ruimte ontstaan tussen de houten materialen. Dit wordt voorkomen door voor te boren bij voldraadschroeven.
Schroeven met een fijne schroefdraad zijn geschikt om in metaal te boren zoals gipsplaten op metal studs. Met een grove draad kunnen gipsplaten op spaanplaat of multiplex worden geschroefd.
Een softclose-systeem sluit de deur of lade geruisloos. Hierdoor kan de deur of lade dicht worden geduwd zonder dat er een klap klinkt. De lade wordt als het ware zachtjes opgevangen en zal het laatste stukje vanzelf langzaam sluiten.
Wordt ook wel een kunstboor of scharnierboor genoemd. Hiermee kunnen nette ronde gaten worden geboord tot een bepaalde diepte. Hier kan bij een relatief lage snelheid makkelijk worden geboord. Dit type wordt veel gebruikt bij het boren van gaten voor bijvoorbeeld potscharnieren of wanneereen gat door een plank of plaat wordt geboord voor leidingwerk.
De houtspiraalboor is geschikt voor harde en zachte houtsoorten, spaanplaat en multiplex. Een houtboor lijkt veel op een boor voor steen, maar heeft een scherpe centreerpunt aan het einde en vaak twee voorsnijders. Met de centreerpunt kan er preciezer worden gericht en worden uitschieters voorkomen. Bij het boren wordt eerst langzaam gecentreerd, daarna kan de snelheid hoog opgevoerd worden. De houtspiraalboor is ook geschikt voor sommige andere materialen zoals kunststoffen. Boor hierin met lage snelheid om smelten of verbranden te voorkomen.
Is bedoeld om snel gaten te boren in hout en andere zachte materialen, speedboren zijn zeer hard en kunnen tegen hoge temperaturen waardoor deze langer scherp blijven, ook heeft hij drie snijvlakken voor mooie scherpe randen.
Is bedoeld om een gat voor te boren waar de kop van de schroef precies in valt. Hierdoor zal de schroefkop verzonken onder het plaatoppervlak liggen waardoor er een mooi glad geheel is en er geen schroeven uitsteken die met de hand voelbaar zijn. Dit geeft een meubel of constructie ook een professionele en luxere uitstraling.
dit is een handig stuk gereedschap waarmee er tegelijkertijd wordt voorgeboord voor het schroeven, maar ook meteen een gat maakt zodat de schroefkop verzonken onder het plaatoppervlak komt te liggen. Dit bespaart bij de afwerking veel tijd.
Met een metaalboor kan er met een lage snelheid strakke ronde gaten worden geboord. Dit is mogelijk in de meeste metaalproducten zoals staal en rvs. Het is altijd verstandig om een beetje boorolie te gebruiken om slijtage van uw metaalboor tegen te gaan. Doop de boorpunt in een beetje olie en dan langzaam boren. Als het een groot gat of diep gat betreft dan is het verstandig om de boorpunt meerdere keren in de olie te dopen zodat deze voldoende afkoelt. Hoe heter de boorpunt wordt hoe sneller deze zal slijten.
Steenboren zijn geschikt voor het boren in (bak)steen, tegels, gasbeton, maar ook in gips. De steenboren hebben een geharde carbidepunt en een ronde schacht. Bij hardere steensoorten is het handig om de boormachine op kloppen te zetten.
Schroeven met deze eigenschap hoeven niet voorgeboord te worden. Ze kunnen zelfboren zijn voor hout of voor metaal. Ze boren zelf door het materiaal heen i.p.v. dat ze het aan de kant duwen. Dit voorkomt splijten van hout. Voor metaal bespaar je tijd omdat je niet eerst een gat hoeft te boren maar meteen kunt schroeven.