Softclose scharnieren afstellen

Softclose scharnieren afstellen in 4 stappen

Geschreven door: Gijs Bardoel

Hoewel ze er hetzelfde uitzien als traditionele scharnieren, profiteer je met softclose scharnieren van een aantal voordelen. Zo zijn dichtknallende kastdeuren en vroegtijdige slijtage van deuren verleden tijd, door het softclose-mechanise. Om het maximale uit dit systeem te halen, moeten de scharnieren op de juiste manier afgesteld worden. Dit kan met stelschroeven. Wil jij weten hoe je softclose scharnieren het beste kunt afstellen? Wij hebben een eenvoudig stappenplan voor je.

Hoe werkt een softclose scharnier?

Naast het probleemloos openen en sluiten van kastdeuren, garandeert een scharnier met een softclose-functie een geruisloze sluiting. Een softclose scharnier werkt hetzelfde als een traditionele scharnier, maar is voorzien van een veer die de snelheid van de dichtslaande deur vermindert wanneer deze het kastframe bijna raakt. Slechts een klein duwtje tegen de deur is voldoende om deze soepel en zonder harde knal te sluiten.

Softclose scharnieren monteren

Voordat je softclose scharnieren gaat afstellen, is het belangrijk dat de scharnieren op de juiste manier gemonteerd zijn. De wijze van montage hangt af van de soort softclose scharnier. Zo kan het merk een rol spelen, maar ook de aanslagsoort van de kast. De aanslagsoort is de locatie van de deur ten opzichte van het kastframe. Ligt de deur voor het frame, gebruik dan voorliggende scharnieren. Valt de deur tussen beide zijwanden, gebruik dan binnenliggende scharnieren. Daarnaast zijn er halfvoorliggende scharnieren voor kastdeuren die half op de kast vallen.

Een goed begin is het halve werk: softclose scharnieren kun je niet juist afstellen als de basis niet goed is. Zorg daarom eerst voor een goede montage. 

Softclose scharnieren afstellen in 4 stappen

Veel softclose scharnieren zijn 3D verstelbaar (in alle richtingen). Heb je jouw softclose scharnieren op de juiste manier gemonteerd, maar hangen de deuren scheef of sluiten ze niet goed? Dan kun je de softclose scharnieren met de stelschroeven op de schroef en het montageplaatje afstellen. Lees onderstaand stappenplan, om te zien hoe je het beste te werk kunt gaan.

Stap 1. Zorg dat de kast waterpas staat

Begin bij het begin: zet de kast waterpas. Niet elke ondergrond (of muur) is gelijk. Door de kast waterpas te zetten, zorg je ervoor dat de deur altijd recht hangt. Ook wanneer je de kast verplaatst.

Stap 2. Bepaal de breedte met de voorste schroef

Of je nu de populaire Blum softclose scharnieren, Hettich softclose scharnieren of andere softclose scharnieren wilt afstellen, het stellen doe je altijd met de bijgeleverde schroeven.

Gebruik de voorste schroef (de schroef die het dichtst bij de deur zit) om de breedte van de naad tussen de twee fronten te bepalen. Draai de schroef aan of los om de deur zijdelings te verstellen en zo de ruimte tussen de naad gelijkmatig te verdelen.

Stap 3. Bepaal de diepte met de achterste schroef

Bepaal nu de diepte van de deur in gesloten toestand met de achterste stelschroef. Doe dit door de schroef aan of los te draaien. Herhaal deze stap vervolgens bij alle softclose scharnieren die gebruikt zijn om de deur aan de kast te bevestigen. Heb je de stelschroef van de bovenste scharnier los gedraaid? Dan moet de stelschroef van de onderste scharnier worden aangedraaid, en andersom.

Stap 4. Bepaal de hoogte met de montageplaat

Als laatste kun je de hoogte van de deur(en) bepalen. Dit doe je met de schroeven op het montageplaatje. Draai ook deze aan of los.

Softclose scharnieren afstellen

Tips bij het afstellen van een softclose scharnier

Uiteraard kunnen we ons stappenplan niet afsluiten zonder je een aantal handige tips te geven die je kunt gebruiken bij het afstellen van een softclose scharnier:

Wissel tussen beide scharnieren

Wil je een deur correct afstellen, wissel dan tussen beide scharnieren. Meestal wordt er bij het afhangen van een (kast)deur gebruik gemaakt van twee of meer softclose scharnieren. Stel je de bovenste af? Kijk dan ook even of de onderste gecorrigeerd moet worden.

Schakel het softclose-mechanisme uit

Heb je een lichte deur? Dan kan het handig zijn om het softclose-mechanisme van één scharnier uit te schakelen. Dit kan door het schuifje in de kop van het scharnier aan- of uit te zetten. Bij sommige scharnieren is het mogelijk om de snelheid van het mechanisme te vertragen.

Vragen? Neem contact met ons op 

Heb je na het lezen van ons stappenplan nog vragen over hoe je een softclose scharnier moet afstellen? Neem dan gerust contact op met de ervaren adviseurs van Meubelbeslag Center. Ben je op zoek naar (nieuwe) softclose scharnieren? Ook daarvoor kun je bij ons terecht. In onze webshop vind je scharnieren in alle soorten en maten. Deze zijn van een hoogwaardige kwaliteit en worden altijd voor betaalbare prijzen bij je thuisbezorgd.

Tip: lees ook onze blog Paumelle scharnieren afstellen.