Paumelle scharnieren afstellen

Paumelle scharnieren afstellen

Geschreven door: Gijs Bardoel

Paumelles bieden een aantal handige voordelen. Zo kun je met deze gebruiksvriendelijke scharnieren binnendeuren eenvoudig afhangen. En ook na de montage zorgen ze voor veel gebruiksgemak. Om een deur probleemloos te kunnen openen en sluiten, moet je de paumelle scharnieren nauwkeurig afstellen. En hoewel precisie geboden is, hoeft deze klus niet moeilijk te zijn. Sterker nog, met onderstaand stappenplan wordt het afstellen van paumelles een fluitje van een cent.   

Wanneer paumelle scharnieren monteren?

Een paumelle scharnier bestaat uit twee onderdelen: een metalen element met een pin en een metalen element met een gat. Het ene onderdeel wordt aan het kozijn bevestigd, het andere onderdeel aan de deur. Het gat past precies om de pin, waardoor je de deur moeiteloos in het kozijn kunt hangen. Paumelles worden voornamelijk toegepast bij opdekdeuren. Dit zijn (binnen)deuren die gedeeltelijk op het kozijn vallen. De sponningdiepte van het kozijn is ondiep. Bij deze deuren kun je dus het beste paumelles monteren.

Paumelles monteren en afstellen in 6 stappen

Een opdekdeur kan maar op één manier in het kozijn worden afgehangen. De plek van de paumelle scharnieren speelt hierbij een grote rol. Zorg er daarom voor dat je de paumelles nauwkeurig afstelt. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat de deur niet goed opent en sluit. Wil jij jouw opdekdeur op de juiste manier afhangen? Volg dan onderstaand stappenplan om de paumelle scharnieren af te stellen.

Stap 1. Paumellegaten inboren

Opdekdeuren zijn standaard voorzien van paumelleboringen. De hoogte van deze gaten is in Nederland gestandaardiseerd. Om het indraaien van de paumelles (stap 2) soepeler te laten verlopen, boor je de gaten 5 mm in met een houtboor.

Stap 2. Paumelle in de deur draaien

Pak nu de paumelle scharnieren erbij. Draai het onderdeel met het gat diep en strak in de deur.

Stap 3. Boorgaten in het kozijn aftekenen

Om het andere onderdeel van de paumelle op de juiste hoogte in het kozijn te plaatsen, houd je de deur in het kozijn. Plaats het onderdeel met de pin alvast in het onderdeel met het gat. Op het kozijn kun je vervolgens de juiste hoogte met een potlood markeren.

Stap 4. Paumellegaten in het kozijn boren

Boor vervolgens de gaten met een houtboor op de gemarkeerde plekken.

Stap 5. Paumelle in het kozijn draaien

Draai het pingedeelte van de paumelle diep en strak in het kozijn. Gebruik hiervoor eventueel een inbussleutel. Hang de deur daarna in het kozijn.

Stap 6. Paumelle scharnieren correct afstellen

Opent of sluit de deur niet goed nadat je de paumelle scharnieren hebt gemonteerd? Dan kun je de paumelles verder afstellen. Til daarvoor de deur uit het scharnier en draai de paumelle in om de deur naar beneden af te stellen. Draai de paumelle uit om de deur naar boven af te stellen.

Let op: met bovenstaand stappenplan kun je inboor paumelle scharnieren monteren en afstellen. Franse paumelles bevestig je met schroeven.

Tips bij het afstellen van paumelle scharnieren

Tot slot geven we je nog een aantal handige tips die je kunt gebruiken wanneer je jouw paumelle scharnieren goed wilt afstellen.

  • Een goede voorbereiding is het halve werk: zorg dat je alle benodigdheden, zoals een inbussleutel en een houtboor, voorhanden hebt.
  • Zorg voor een extra paar handen: paumelle scharnieren afstellen gaat sneller met z’n tweeën.
  • Stem de paumelles af op je deur. Er zijn verschillende soorten paumelles. Vraag eventueel hulp aan een specialist.

Vragen? Neem contact op met onze specialisten

Wil je paumelles afstellen en heb je na het lezen van ons stappenplan nog vragen? Neem gerust contact op met onze specialisten. Wil je paumelle scharnieren kopen en ben je benieuwd naar ons assortiment? Bekijk al onze paumelles in de webshop.

Tip: lees ook onze blog over het afstellen van softclose scharnieren