Keukenkast scharnieren vervangen

Keukenkast scharnieren vervangen? Zo doe je dat!

Geschreven door: Gijs Bardoel

Hangt de deur van je keukenkast scheef of is deze verzakt? Grote kans dat de scharnieren aan vervanging toe zijn. Loshangende deuren zijn meestal het gevolg van een defecte scharnier. Door je keukenkast scharnieren te vervangen ziet je keuken er weer als nieuw uit. En dat met slechts een kleine inspanning, want het vervangen van een scharnier is helemaal niet moeilijk. In dit artikel leggen we uit welke stappen je moet nemen om een nieuwe keukenkast scharnier op de juiste manier te monteren.

Waarom keukenkast scharnieren vervangen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om keukenkast scharnieren te vervangen. Wanneer je een verouderde keuken hebt, zijn het vaak de kastdeurtjes die als eerste gebreken vertonen. Ze kunnen verzakken of scheef gaan hangen. Door de oude keukenscharnieren te vervangen door nieuwe, kan je de levensduur van je keukenkast op een eenvoudige wijze verlengen.

Naast ouderdom kunnen keukenkast scharnieren vervangen worden uit esthetisch of functioneel oogpunt. Zo kun je bijvoorbeeld je oude scharnieren vervangen door zwarte scharnieren omdat deze beter passen bij jouw moderne keuken, of kun je je traditionele scharnieren verwijderen, omdat je bijvoorbeeld softclose scharnieren in je keukenkastjes wilt.

Nieuwe keukenkast scharnieren monteren: dit heb je nodig

Is de scharnier van je keukenkast kapot of wil je scharnieren die beter aansluiten bij jouw huidige wensen? Keukenkast scharnieren kun je gemakkelijk zelf vervangen. Ook als je geen doorgewinterde DIY’er bent. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap in huis hebt, dan gaat de rest bijna vanzelf.

Dit heb je nodig*:

  • Potlood
  • Schroevendraaier
  • Freesboor
  • Boormal

*De exacte benodigdheden hangen af van de soort scharnier. Bij sommige systemen heb je helemaal geen gereedschap nodig.

Keukenkast scharnieren vervangen in 5 stappen

Wanneer je het juiste gereedschap in huis hebt, kun je beginnen met het vervangen van de scharnieren. Volg onderstaande stappen om tot een goed resultaat te komen.

Stap 1. Verwijder de scharnier van het montageplaatje

Verwijder als eerste de scharnier van het montageplaatje dat aan de binnenzijde van de kastwand is gemonteerd. Afhankelijk van de soort scharnier kan deze eenvoudig los geklikt worden of worden losgedraaid met een schroevendraaier. Begin met de onderste scharnier en herhaal het proces met de bovenste scharnier. Verwijder eventueel de montageplaatjes met een schroevendraaier. Houd ondertussen het deurtje goed vast.

Stap 2. Verwijder de scharnieren uit de kastdeur

Leg de kastdeur voorzichtig op de grond en verwijder de scharnieren uit de deur. De cilinder (het potje) is in veel gevallen eenvoudig uit de deur te klikken. Lukt dit niet, gebruik dan een schroevendraaier en draai de aanwezige schroefjes los. Wanneer de cilinder uit de deur is verwijderd, verschijnt er een uitsparing. Deze uitsparing kan je gebruiken om de nieuwe keukenkast scharnieren te monteren.

Stap 3. Nieuwe scharnieren infrezen

Zijn alle oude scharnieren verwijderd? Dan is het tijd om de nieuwe te plaatsen. Plaats de cilinder in de uitsparing (in het deurtje) en schroef deze vast. Wil je de keukenkast scharnieren vervangen door een ander type scharnier, of wil je de scharnieren op een andere plek monteren? Dan zal je een nieuwe uitsparing moeten frezen met een freesboor. Gebruik eventueel een boormal en een potlood om de precieze plek te bepalen. Boor vervolgens het cilindergat, plaats de cilinder en schroef deze stevig vast. 

Stap 4. Schroef de scharnierarm vast

Dan is het nu tijd om de scharnierarm vast te schroeven, zodat de deur verbonden wordt met de kast. Zit het oude montageplaatje nog aan de binnenzijde van de kastwand? Mooi! Het enige dat je dan hoeft te doen is de scharnierarm over het montageplaatje schuiven. Is het montageplaatje verwijderd? Maak dan wederom gebruik van de boormal en het potlood om de montageplaat goed uit te lijnen. Boor de gaatjes voor de schroeven en schroef het montageplaatje vervolgens vast.

Stap 5. De keukenkast scharnieren afstellen  

Zijn alle keukenkast scharnieren vervangen? Om problemen, zoals scheef hangende deurtjes, te voorkomen, dien je de scharnieren goed af te stellen. Veel keukenscharnieren zijn 3D (in alle richtingen) verstelbaar. Draai de schroeven op het montageplaatje aan of juist los om de scharnieren te verstellen. In onze blog Softclose scharnieren afstellen gaan we dieper in op dit onderwerp.

Tips bij het vervangen van keukenkast scharnieren

Tot slot sommen we nog een aantal aandachtspunten voor je op:

  • Let op de aanslagsoort: de positie van de deur ten opzichte van het kastframe bepaald welke soort scharnier je nodig hebt (voorliggende-, half voorliggende- of binnenliggende scharnieren).
  • Vervang je keukenkast scharnier door een scharnier met hetzelfde formaat: zo hoef je geen onnodige gaten te boren.
  • Schakel hulp in: om problemen, zoals beschadigingen te voorkomen, is het raadzaam om keukenkast scharnieren met z’n tweeën te vervangen.

Vragen over keukenscharnieren?  

Wil jij de scharnier van je keukendeur vervangen en heb je na het lezen van ons stappenplan en onze tips nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.

Ben je op zoek naar sterke keukenscharnieren voor een betaalbare prijs? Neem dan een kijkje in onze webshop.