Pianoscharnier monteren

Pianoscharnier monteren

Geschreven door: Gijs Bardoel

Een pianoscharnier is in scharnierenland een vreemde eend in de bijt. De scharnier onderscheidt zich van traditionele scharnieren doordat deze langer en smaller is. En juist díe vorm biedt voordelen. Met een pianoscharnier kun je kleppen, tafels en luiken namelijk perfect uitgelijnd en stevig bevestigen. Tenminste, als de scharnier op de juiste manier gemonteerd wordt. Wil jij niets aan het toeval overlaten en ben je benieuwd hoe je een pianoscharnier het beste kunt monteren? Lees dan ons stappenplan.

Waarom een pianoscharnier monteren?

Pianoscharnieren worden vaak toegepast in piano’s. Het formaat van de scharnier is namelijk bijzonder geschikt om de zware, lange afdekklep aan het instrument te bevestigen. Doordat een pianoscharnier over de gehele lengte van een te bevestigen object gebruikt kan worden, is de scharnier ook ideaal voor andere toepassingen, zoals dubbele deuren, planken, inklapbare tafels en luiken. De scharnier kan perfect uitgelijnd worden en is in staat om trillingen op te vangen.

Hoe pianoscharnieren monteren? Dit heb je nodig

Het is cliché, maar waar: een goed begin is het halve werk. Pianoscharnieren zijn eenvoudig te monteren, maar je hebt wel de juiste hulpmiddelen nodig. Zorg daarom dat je deze in huis hebt, zodat je voortvarend aan de slag kunt. We sommen alle benodigdheden voor je op.

  • Potlood
  • Kniptang of ijzerzaag
  • Pianoscharnier schroeven
  • Schroevendraaier
  • Boor (voor montage in hardhout)

Pianoscharnier monteren in 4 stappen

De montage van een pianoscharnier verschilt niet veel van de montage van een traditionele scharnier. Volg onderstaande stappen om een pianoscharnier op de juiste manier te monteren.

Stap 1. Pianoscharnier uitlijnen

Begin met het uitlijnen van de pianoscharnier. Hiervoor kun je het beste de (deur)panelen van het te bevestigen object plat op de grond of de werkbank leggen, naast elkaar. Zorg dat er tussen de panelen voldoende ruimte is voor de ronde scharnierrand.

Stap 2. Markeer de montagegaten

Markeer de gaten voor de schroeven op beide panelen. Om het gemakkelijk te maken, is de pianoscharnier voorzien van montagegaten.

Stap 3. Pianoscharnier inkorten

Is de pianoscharnier te lang? Geen zorgen. Met een ijzerzaag of stevige kniptang kun je de scharnier op de gewenste lengte krijgen.

Stap 4. Bevestig de pianoscharnier schroeven

Bevestig vervolgens de scharnier aan de panelen door de pianoscharnier schroeven met een schroevendraaier stevig aan te draaien. Let op: zijn jouw (deur)panelen van hardhout? Dan heb je een boor nodig om de gaten te maken.

Tips om je pianoscharnier goed te bevestigen

Na het lezen van ons stappenplan weet je precies hoe je een pianoscharnier moet monteren. Om je helemaal goed op weg te helpen en om problemen te voorkomen, geven we uiteraard nog een paar tips.

Tip 1. Pianoscharnier op maat maken

Is jouw pianoscharnier te groot en moet je deze op maat knippen of zagen? Monteer de scharnier dan eerst op de plaat of klep voor meer houvast en knip of zaag deze dan op lengte. Wil je liever geen afgeknipte of afgezaagde pianoscharnier? Meubelbeslag Center levert pianoscharnieren in verschillende afmetingen.

Tip 2. Pianoscharnier schroeven

Zoals je kunt lezen monteer je een pianoscharnier met speciale schroeven. Deze schroeven hebben kleinere koppen dan standaard schroeven, zodat ze niet te veel uitsteken wanneer de scharnierbladen naar elkaar bewegen. Heb je geen pianoscharnier schroeven en moet je gebruikmaken van gewone schroeven? Plaats de schroeven dan om en om in de montagegaten, zodat de scharnier alsnog probleemloos kan sluiten.

Tip 3. Bevestig eerst het beweegbare gedeelte

Wil je een inklapbaar tafeltje of aanrechtblad monteren? Bevestig dan eerst een pianoscharnierblad aan het beweegbare gedeelte en dan het andere scharnierblad aan de wand of muur.

Meer weten of pianoscharnieren bestellen?

Wil je meer weten over de montage van een pianoscharnier of heb je andere vragen naar aanleiding van ons stappenplan? Neem dan gerust contact met ons op. De specialisten van Meubelbeslag Center helpen je graag.

Zijn jouw pianoscharnieren aan vervanging toe of wil je een extra pianoscharnier bestellen? Ook dan kan je bij ons terecht. In onze webshop vind je een uitgebreid aanbod aan pianoscharnieren en schroeven. Je bestelt de producten eenvoudig online voor een betaalbare prijs.