Soorten scharnieren voor kastdeuren

Soorten scharnieren voor kastdeuren

Geschreven door: Gijs Bardoel

Mooie handgrepen? Check! Een likje verf? Voorzien! Bij de afwerking van jouw kast denk je natuurlijk meteen aan de buitenkant. Maar heb je ook aan de juiste scharnieren voor je kastdeur gedacht? Een kastscharnier is essentieel voor een nette afwerking. Maar welke soorten scharnieren voor kastdeuren zijn er eigenlijk en welke is geschikt voor jouw project? Meubelbeslag Center geeft je alle ins & outs.

Waarom speciale scharnieren voor een kast gebruiken?

Wie denk dat elke scharnier hetzelfde is, heeft het mis. Waar veel (deur)scharnieren bestaan uit twee stalen of ijzeren onderdelen die verbonden worden door middel van een pen, kan een kastscharnier gemonteerd worden zonder pen. De scharnier wordt onzichtbaar aan de kastdeur en de kastwand bevestigd. En dit biedt enkele voordelen. Kies je voor speciale scharnieren voor een kast, dan kun je veel ruimte aan de buitenkant besparen. Hierdoor is het mogelijk om twee kasten strak naast elkaar te plaatsen. Daarnaast zijn kastscharnieren – in tegenstelling tot standaard scharnieren – 3D verstelbaar; in de hoogte, de diepte en zijdelings.

Welke soorten kastscharnieren zijn er?

Er bestaan verschillende soorten scharnieren die speciaal voor kastdeuren zijn ontwikkeld. Maar hoe weet je nou welke kastscharnier geschikt is voor jouw kast? Hiervoor kijk je naar de positie van je kastdeur. Er bestaan namelijk voorliggende kastscharnieren, halfvoorliggende kastscharnieren en inliggende kastscharnieren. Hieronder lichten we de soorten kastscharnieren toe.

Voorliggende kastscharnieren

Komt jouw kastdeur volledig voor het kastframe te liggen? Maak dan gebruik van een voorliggende kastscharnier (ook wel opdekscharnier genoemd). Deze scharnier is vaak wat rechter van vorm dan andere soorten kastscharnieren. De kastdeur hoeft immers niet om de zijwand te zwaaien. De kastdeur is bovendien iets smaller dan de kast.

Halfvoorliggende kastscharnieren

Een halfvoorliggende kastscharnier gebruik je wanneer jouw kastdeur half op de kast ligt. Er zijn in dat geval vaak twee scharnieren bevestigd aan één zijwand.

Inliggende (binnenliggende) kastscharnieren

Wanneer de deur tussen de zijwanden hangt kun je het beste gebruikmaken van inliggende of binnenliggende kastscharnieren. De deur moet om de zijwand kunnen zwaaien, waardoor deze scharnier ronder is afgewerkt dan een voorliggende kastscharnier.

Softclose kastscharnieren en push to open kastscharnieren

Voorliggende-, halfvoorliggende- en inliggende kastscharnieren zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor een kastdeur scharnier met een softclose-systeem, oftwel softclose scharnieren. Dit dempende systeem is voorzien van een veer die de klap van de deur opvangt tijdens het sluiten van de kast. Lawaai tijdens het sluiten is hiermee verleden tijd. Daarnaast zijn er kastscharnieren met een push to open-systeem. Dit systeem maakt het mogelijk om kastdeuren greeploos te openen. Een lichte druk op de deur is voldoende om de deur te openen.

Toepassingen kastscharnier

Scharnieren die geschikt zijn voor kastdeuren worden vaak toegepast in keukenkastjes, vanwege het robuuste materiaal waaruit ze zijn vervaardigd. Toch kent een kastscharnier meer toepassingen. Denk aan: 

  • Kledingkasten
  • Badkamermeubels
  • TV-meubels
  • Kantoorkasten

Hoe werken scharnieren voor kastdeuren?

Kastscharnieren zijn, zoals eerder vermeld, niet voorzien van een scharnierpen. Hoe zorgt een kastscharnier dan voor een sterke verbinding tussen deur en kastwand?

Net als traditionele deurscharnieren bestaat een kastdeur scharnier uit twee sterke delen: een montageplaatje dat aan de kastwand wordt bevestigd en een cilinder (potje) voor aan de deur. Tussen deze twee onderdelen zit een bewegende scharnierarm die voor een sterke verbinding tussen de kastdeur en de kastwand zorgt.

Scharnieren voor kastdeuren plaatsen

Het plaatsen van een kastscharnier is niet moeilijk. Houd er wel rekening mee dat de cilinder in de kastdeur moet worden gefreesd. Zorg er dus voor dat je een boor (en eventueel een boormal) tot je beschikking hebt waarmee je een uitsparing in de deur kunt maken. Of de cilinder in de uitsparing geschroefd of gedrukt moet worden, is afhankelijk van de soort kastscharnier. Het montageplaatje van de kastscharnier kan aan de kastwand geschroefd worden door middel van kruismontage of een lineaire verbinding.

Kastscharnieren kopen? Natuurlijk bij Meubelbeslag Center

Weet jij na het lezen van dit artikel precies welke soorten scharnieren je nodig hebt voor jouw kastdeuren? Bij Meubelbeslag Center hebben we een uitgebreid aanbod aan kastscharnieren met softclose en push to open functie. Je bestelt jouw voorliggende, halfvoorliggende of inliggende kastscharnier eenvoudig in onze webshop.

Heb je nog vragen over de verschillende soorten kastscharnieren of heb je vragen over ons assortiment. Neem gerust contact met ons op. Meubelbeslag Center helpt je graag.