Het verschil tussen traditionele ladegeleiders en moderne geleiders

Het verschil tussen traditionele ladegeleiders en moderne geleiders

Geschreven door: Gijs Bardoel

In gedateerde keukens en traditionele kasten komt u ze nog tegen: lades met een simpele geleiderail van bijvoorbeeld hout, met ladestops. Eén ladestop houdt de lade aan de achterkant tegen zodat deze niet te ver naar achteren schiet als de lade gesloten wordt. De andere ladestop zit aan de voorkant en zorgt dat de lade er niet uit kan vallen als deze te ver geopend wordt. Dit verouderde type geleiderails heeft tal van nadelen:

  • de lade kan niet helemaal open zodat het lastig is om spullen te pakken die achterin de lade liggen
  • zonder goede ladestops kan de lade makkelijk uit de ombouw vallen
  • de lade gaat moeilijk dicht
  • de lade sluit niet geruisloos en gaat soms met een klap dicht
  • de geleiderails slijten door het gebruilk
  • kinderen kunnen makkelijk met hun vingers klem komen te zitten tussen de lade en de ombouw

Dit ouderwetse type ladegeleider komt u nog tegen in oude houten ladekasten of in eenvoudige, goedkope kasten. Het systeem is echter niet gebruiksvriendelijk. Smalle of kleine lades met dit systeem zijn nog redelijk makkelijk te openen. Grotere, bredere lades echter, waarin u veel spullen bewaart, zijn moeilijk te openen en te sluiten met dit systeem. De lades blijven steken of vallen makkelijk uit de kast waardoor al uw spullen zomaar in een keer op de grond komen te liggen. Dit kunt u voorkomen door moderne ladegeleiders te gebruiken in uw kasten.

De moderne ladegeleiders zijn namelijk totaal anders dan hun gedateerde voorgangers. In vergelijking met de oude houten geleiderails hebben de moderne ladegeleiders van aluminium of staal tal van voordelen als het gaat om de manier waarop een lade geopend of gesloten wordt. Ze zijn dan ook niet meer weg te denken uit de moderne keukenkasten, apothekerskasten en kasten in andere woonruimtes zoals kledingkasten, badkamerkasten en kasten voor de woonkamer. Door de eenvoudige montage waar maar weinig gereedschap bij nodig is, zijn ladegeleiders bovendien ideaal voor de doe-het-zelver die graag zelf een kast met lades wil maken.

De ontwikkeling van ladegeleiders volgt de woontrends

De ontwikkeling van ladegeleiders heeft de laatste jaren niet stil gestaan. Omdat laderails veel worden toegepast in keukens, badkamers en slaapkamerkasten, volgen de geleiders de woontrends die horen bij deze ruimtes op de voet. De laatste jaren laat de trend vooral veel strakke en minimalistische designs zien in zowel keukens als badkamers. Keukens worden tegenwoordig opgebouwd uit losse segmenten die in een rechte vorm, L-vorm of U-vorm worden geïnstalleerd. Hierbij verdwijnen de bovenkasten steeds meer uit beeld en ze worden vervangen door kolomkasten met apothekerskasten en grote blokken met lades onder het aanrecht die makkelijk toegankelijk zijn. In de keuken moet vooral snel, gemakkelijk en efficiënt gewerkt worden zodat er meer tijd over blijft om te genieten van het koken en eten. Het is ook belangrijk dat alle ruimte goed benut wordt, dit is met name in wat kleinere keukens zeer belangrijk.

Door de trend van strakke, minimalistische keukens (en badkamers) met een modern uiterlijk worden veel design keukens ontworpen zonder handgrepen op de fronten van de lades en kastdeuren. Dit geeft de keuken een chique en moderne uitstraling die uitstekend past bij de huidige woontrends. Daarnaast is het aantal lades in een keuken de laatste jaren enorm toegenomen. Extra lades in de keuken bieden veel noodzakelijke bergruimte die bovendien makkelijk toegankelijk moet zijn. Het is hierbij belangrijk dat de lades ver uitgetrokken kunnen worden zodat u goed bij uw spullen kunt, ook de spullen die achterin uw lade staan.

De nieuwe generatie ladegeleiders

Deze ontwikkeling van keukendesign vraagt uiteraard ook om nieuwe, verbeterde vormen van hang- en sluitwerk in de deuren en lades van keukenkasten. De moderne sluitingen van lades moeten soepel lopen en geruisloos kunnen openen en sluiten. Daarnaast moeten ze onzichtbaar zijn om geen afbreuk te doen aan het moderne design van de keuken. Om de lades efficiënt te kunnen gebruiken moeten ladegeleiders het mogelijk maken dat de lades volledig geopend kunnen worden. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van diverse soorten ladegeleiders waaraan allerlei verschillende elementen zijn toegevoegd zoals:

Dempers in de ladegeleiders zorgen voor een zachte sluiting van de lade zodat deze niet met een klap dicht gaat. Dankzij de dempers glijdt de lade de laatste paar centimeter zachtjes dicht, ook als de lade hard wordt dichtgegooid. De demper trekt dan als het ware de lade dicht en zorgt dat deze dicht blijft. Dit heeft als extra voordeel dat vingers minder snel bekneld komen te zitten in de lade.

Met de push to open ladegeleiders kunnen lades zonder handgrepen geopend worden door de lade kort in te drukken en weer los te laten waarna de lade een stukje open gaat. Hierna kunt u de hele lade vervolgens helemaal naar buiten trekken. Met dit systeem is er geen handgreep op het front meer nodig om de lade te openen, wat zorgt voor een modern en rustig uiterlijk van de keuken.

De ladegeleiders met soft close zorgen dat de lades soepel en geruisloos dicht gaan waarbij de klap gebufferd wordt door een demper. De lade zal hierdoor zacht en geruisloos sluiten. De volledig uittrekbare ladegeleiders zorgen bovendien dat de lades helemaal uitgetrokken kunnen worden zodat u het hele ladeoppervlak kunt gebruiken. Hierdoor wordt alle ruimte in de lade ook daadwerkelijk benut en kunt u overal makkelijk bij.

De ontwikkelingen in ladegeleiders hebben er voor gezorgd dat de moderne geleiders perfecte oplossingen bieden voor een groot aantal van de problemen die de oude ladegeleiders in het verleden hadden. Bovendien zijn deze geleiders vrijwel onzichtbaar te monteren in de keukenlades zodat het luxe, gestroomlijnde uiterlijk van de moderne keuken behouden blijft. De gebruikte materialen zoals rvs, misstaan ook niet in een moderne keuken of badkamer.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.