Soorten paumelles: een overzicht in vogelvlucht

Soorten paumelles: een overzicht in vogelvlucht

Geschreven door: Gijs Bardoel

Gemakkelijk in gebruik maar o zo effectief: paumelles zijn ideale scharnieren om een binnendeur in het kozijn te hangen. Montage is niet nodig en je hoeft dus ook geen doorgewinterde doe-het-zelver te zijn om met paumelles aan de slag te gaan. Benieuwd hoe dat zit? We leggen het je graag uit.

Wat zijn paumelles?

Laten we beginnen bij het begin: wat zijn paumelles eigenlijk? Paumelles zijn scharnieren die gebruikt worden om deuren te bevestigen en te verankeren. Ze bestaan uit twee delen die tegenover elkaar bevestigd worden aan de deur en het kozijn. Ze worden gebruikt om de deur te openen en te sluiten en bieden ook extra stevigheid en stabiliteit.

Een paumelle is dus eigenlijk gewoon een scharnier?

Nou nee, het zit anders. Er zijn inderdaad overkomsten tussen paumelles en scharnieren, maar ook verschillen. Beide worden gebruikt om deuren op te hangen, maar een paumelle bestaat uit twee losse onderdelen. Bij een scharnier zijn de twee onderdelen met elkaar verbonden door middel van een pin. Dat zorgt voor extra draagkracht en dat is handig bij bijvoorbeeld een buitendeur. Er is ook een nadeel: bij een scharnier kun je de deur niet simpelweg optillen en eruit liften. Dat kan bij een paumelle juist wel.

Wanneer gebruik je een paumelle scharnier?

Een paumelle scharnier gebruik je met name bij opdekdeuren. Een opdekdeur is een binnendeur die deels over het kozijn valt. Zoek je een oplossing voor een buitendeur? Ga dan niet voor een paumelle scharnier, maar voor bijvoorbeeld een bladscharnier. Bij een buitendeur is het gewenste draagvermogen namelijk groter en dan is het beter om voor een bladscharnier te gaan. Een paumelle scharnier kun je overigens ook gebruiken om een raam te bevestigen aan een kozijn.

Wat voor soorten paumelles zijn er?

Er zijn verschillende soorten paumelles op de markt, zoals:

  • Franse paumelles
  • Inboorpaumelles
  • Renovatie paumelles
  • Veiligheidspaumelles

Wat zijn Franse paumelles?

Een Franse paumelle is een specifiek type paumelle dat, weinig verrassend, afkomstig is uit Frankrijk. Naast de functionele waarde – het ophangen van deuren en ramen – was ook de vorm van belang. Franse paumelles werden van oudsher voorzien van uitgebreide decoratieve elementen, zoals sierlijke beugels en rozetten. Tegenwoordig hebben Franse paumelles een strakke, moderne uitstraling. Franse paumelles worden met schroeven bevestigd aan de deur en het kozijn. In onze webshop vind je een uitgebreid assortiment Franse paumelles.

Wat zijn inboorpaumelles?

Een inboorpaumelle wordt geïnstalleerd door middel van inboren in de deur en het kozijn. Het wordt ook wel een ‘verborgen scharnier’ genoemd, omdat het scharnier na installatie zelf niet zichtbaar is. In plaats daarvan is er alleen een kleine boring zichtbaar in de deur en het kozijn. Een inboorpaumelle wordt veel gebruikt in moderne gebouwen en biedt een schoon en minimalistisch uiterlijk, terwijl het toch een stevige en duurzame manier biedt om de deur te bevestigen.

Wat zijn renovatie paumelles?

Een renovatie paumelle is bij uitstek geschikt voor renovatieprojecten. Dit type paumelle is handig omdat het niet nodig is om het bestaande kozijn te bewerken, waardoor het renovatieproces eenvoudiger en sneller verloopt. De zichtbare scharnieren worden verwijderd, waardoor de uitstraling van de deur verbeterd.

Wat zijn veiligheidspaumelles?

Een veiligheidspaumelle is ontworpen om de veiligheid van de deur te verbeteren. Veiligheidspaumelles zijn voorzien van een ingebouwde pin die in het deurkozijn steekt. Daardoor kan de deur niet uit het kozijn gelift worden, prima inbraakbeveiliging dus. Voor een binnendeur heb je uiteraard geen veiligheidspaumelles nodig.

Hoe weet je welke soorten paumelles je nodig heb?

Houd rekening met de volgende criteria bij het kiezen van het juiste type paumelle:

  1. Draagvermogen. Het gewicht van de deur bepaalt de grootte en sterkte van de paumelle die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je een paumelle kiest die het gewicht van de deur kan dragen.
  2. Draairichting. Houd rekening met de gewenste draairichting. Filter eenvoudig op ‘links’, ‘rechts’ of ‘beide’.
  3. Materiaal kozijn. Ben je op zoek naar een paumelle stalen kozijn, kies dan voor een inboorpaumelle. Gaat het om een paumelle houten kozijn, dan kun je naar wens kiezen voor een Franse paumelle of inboorpaumelle.
  4. Uitstraling. Er zijn vele verschillende soorten paumelles op de markt. Van messing tot RVS: de keuzevrijheid is groot.

In onze webshop vind je diverse soorten paumelles. Heb je advies op maat nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Welke maat boren paumelle?

De grootte van het boorgat voor een paumelle is afhankelijk van het type paumelle. De diameter van de verschillende soorten paumelles in onze webshop varieert van 2,8 tot maar liefst 20 mm. Controleer de specificaties van het paumelle scharnier voordat je begint met boren, zodat je zeker weet dat het boorgat de juiste afmetingen heeft. . Daardoor creëer je ruimte voor het indraaien van de paumelle.

Tip! Wil je meer weten over de juiste werkwijze, lees dan ons blogartikel over paumelle scharnieren afstellen.

Soorten paumelles: conclusie

Montage is eenvoudig te plaatsen en het gebruiksgemak is groot. In onze webshop vind je allerlei soorten paumelles, in verschillende kleuren en materialen. Selecteer de gewenste specificaties en je vind makkelijk en snel een passende paumelle voor je opdekdeur. Heb je behoefte aan advies op maat? Neem dan contact met ons op.