Welke ladegeleiders heb ik nodig? 8 soorten

Welke ladegeleiders heb ik nodig? 8 soorten

Geschreven door: Gijs Bardoel

Wil je een nieuwe kast installeren of merk je dat de lade van een meubel niet meer zo soepel loopt? Dan is het de hoogste tijd voor een (nieuwe) set ladegeleiders. Er bestaan verschillende soorten ladegeleiders. Deze hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Maar welke ladegeleiders heb je nodig voor jouw situatie? We kunnen ons voorstellen dat je in je zoektocht door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we in deze blog de verschillende soorten ladegeleiders voor je op een rij gezet. Daarnaast geven we tips voor de aankoop van een nieuwe set.

Wat zijn ladegeleiders?

Ladegeleiders zijn speciale rails die je aan de kast en de lade bevestigt. De rails hebben een uitschuifbaar gedeelte. Door een lade te voorzien van geleiders zorg je ervoor dat deze soepel opent en sluit en bovendien netjes in de kast blijft. Ladegeleiders zijn toe te passen in diverse kasten, zoals keukenkastjes, kledingkasten en badkamerkasten.

Soorten ladegeleiders

Goede ladegeleiders zijn dus belangrijk. In principe bestaan er twee verschillende soorten ladegeleiders: rolgeleiders en kogelgeleiders. Deze soorten zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. We horen je denken: welke ladegeleiders heb ik nodig voor mijn ladekast? Om je op weg te helpen in je zoektocht, zetten we hieronder de meest voorkomende ladegeleiders en hun eigenschappen onder elkaar.

Rolgeleiders

Rolgeleiders zijn ladegeleiders in een rail, die door middel van rollagers (wieltjes) soepel heen en weer kunnen bewegen. Het is een eenvoudig, maar effectief systeem. Een groot voordeel van rollagers is dat de werking ervan nauwelijks wordt beïnvloed door vuil. Dit type ladegeleider raden we daarom aan bij lades in een stoffige of vettige omgeving.

Kogelgeleiders

Een vrij nieuw systeem is de kogelladegeleider. Deze ladegeleider is voorzien van kogellagers die voor een strakkere beweging zorgen. Kogelgeleiders zijn zeer robuust en solide, maar kunnen minder goed tegen vuil en vet. De geleiders worden dan ook voornamelijk gebruikt voor standaard interieurtoepassingen. 

Ladegeleiders softclose

Een lade die met een hard geluid dichtknalt is voorgoed verleden tijd. Tenminste, als je kiest voor ladegeleiders met softclose. Softclose is een dempende functie die ervoor zorgt dat lades geruisloos sluiten. Er is bovendien maar een klein duwtje nodig om de lade volledig dicht te doen. Ideaal in de slaapkamer of keuken.

Push to open ladegeleiders

Houd je van een strakke, moderne uitstraling? Dan bieden push tot open ladegeleiders uitkomst. Een push to open mechanisme maakt handgrepen overbodig. Om de lade te openen is slechts een licht duwtje tegen het frontje van de lade nodig. Push to open ladegeleiders zien we vaak terug in moderne keukens.

Softclose push to open ladegeleiders

Softclose push to open ladegeleiders zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie van de twee bovengenoemde ladegeleiders. Deze hebben zowel een softclose als push to open mechanisme.

Heavy duty ladegeleiders

Ben je op zoek naar ladegeleiders die het maximale gewicht kunnen dragen? Ga dan voor heavy duty ladegeleiders. Deze ladegeleiders zijn speciaal ontwikkeld om zware lasten te dragen en worden dan ook vaak toegepast in werkkasten.

Ladegeleiders die volledig uittrekbaar zijn

Sommige ladegeleiders zijn deels uittrekbaar. Het grote nadeel van deze geleiders is dat je niet goed bij het achterste gedeelte van de lade kunt. Om dit probleem op te lossen kun je ervoor kiezen om ladegeleiders die volledig uittrekbaar zijn te monteren. Dit soort ladegeleiders zijn geschikt voor alle toepassingen.

Ladegeleiders voor bodemmontage

Wie ladegeleiders wil zonder zichtbare rails, kan kiezen voor ladegeleiders met bodemmontage. Deze worden aan de onderkant van de lade bevestigd, zodat ze bij het openen van de lade niet zichtbaar zijn. Perfect voor strak afgewerkte lades in een moderne inrichting.

Waar op letten bij de aankoop van ladegeleiders

Wil je ladegeleiders kopen en wil je er zeker van zijn dat je de juiste set aanschaft? Let dan op de volgende zaken:

  • Rolgeleider of kogelgeleider: stoffige omgeving? Kies dan een rolgeleider.
  • Inbouwlengte: dit is de lengte van de ladegeleider als deze volledig is ingeschoven.
  • Uitschuiflengte: hoe ver mag de lade naar buiten komen?
  • Draagvermogen: hoeveel gewicht moeten de ladegeleiders kunnen tillen?
  • Situatie: pas de ladegeleiders aan op de situatie waarin ze nodig zijn.

Ladegeleiders monteren

Hoewel de montage van ladegeleiders om precisie vraagt, hoeft het geen moeilijke klus te zijn. Vrijwel alle soorten worden op dezelfde wijze vastgeschroefd. Het maakt natuurlijk wel uit of het om een set voor zijmontage of bodemmontage gaat. Kun je wel wat hulp gebruiken? In onze video ladegeleiders monteren helpen we je op weg.

Ladegeleiders bestellen bij Meubelbeslag Center

Weet jij na het lezen van onze tips precies welke ladegeleiders je nodig hebt? Meubelbeslag Center heeft een uitgebreid aanbod ladegeleiders in diverse soorten en maten. Je bestelt jouw set eenvoudig in de webshop. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op.