Welk potscharnier heb ik nodig?

Welk potscharnier heb ik nodig?

Geschreven door: Gijs Bardoel

Type scharnier (K)

De deur wordt meestal op drie verschillende manieren aan de zijkant gemonteerd (Fig. 1, 2, 3). Elk van deze samenstellingen heeft zijn eigen constante (K). Deze constante is de afstand tussen de armhoogte en de rand van het potgat van het scharnier. Zoals in de figuren hieronder te zien is, heeft elk samenstel zijn eigen constante, die wordt bepaald door de verschillende armhoogtes.

(Fig. 1) Voorliggend

Bij een voorliggend scharnier ligt de kastdeur volledig voor de kast. Hierbij moet rekening gehouden worden met het feit dat de deur meestal iets smaller is dan de kast (ca. 3-5mm). 

(Fig. 2) Middenwand

Bij een middenwand scharnier ligt de kastdeur half op de kast. Vaak is het in deze situatie zo dat er twee scharnieren bevestigd zijn aan één zijwand, zoals te zien is op de afbeelding.

(Fig. 3) Binnenliggend

Bij een binnenliggend scharnier valt de deur tussen beide zijwanden.


Afstand tot de rand (B)

Dit is de afstand van het potgat van 35 mm of 26 mm tot de van van de deur. Deze waarde is variabel volgens de marges voor elk type scharnier. Deze afstand kan gevonden worden in de specificaties van elk scharnier.

Boordiepte potgat (H)

Dit is de minimaal vereiste boordiepte voor een scharnierpot. Afhankelijk van het scharnier kan deze waarde 10,5 of 12,5 mm bedragen.


Vereist aantal scharnieren en hoe deze op de deur te plaatsen

Het aantal benodigde potscharnieren hangt af van verschillende factoren, waaronder het type scharnier, het gewicht van de deur, hoogte en breedte, enz.

Het wordt aanbevolen om het bovenste en onderste scharnier op minder dan 100 mm van elke rand te plaatsen. Bij lage of bijzonder brede deuren moet de afstand tot de randen zoveel mogelijk worden beperkt.